~

Advent harmadik vasárnapja – Örömvasárnap

A hagyomány szerint Advent harmadik vasárnapja magában foglalja egy harmadik, néha rózsaszínű gyertya megvilágítását, amely a örömöt szimbolizálja az életünkben. 2022-ben december 11-re esik ez a nap.

Ezen a napon vegyük számba mind azt az örömöt, amit az élet nyújt nekünk. Kisebb-nagyobb öröm akkor is van az életünkben, ha ezen egy kicsit gondolkodni kell. Pozitív szemlélettel, félretéve az egot, hittel a szívünkben megtaláljuk ezeket az örömcseppeket, még akkor is, ha  úgy érezzük, most nehéz, most sötét szakaszban vagyunk, most hideg van a szívünkben,, most olyan kilátástalan sok-sok minden.
Ilyenkor, amikor kilátástalan-hideg-sötét van látszólag körülöttünk- kell szívünkre tenni a kezünket – vagy imára kulcsolni – és befelé figyelve elcsendesedni. Megkeresni szívünkben az igazságot, hogy “igen, valójában ez és ez öröm az életemben”…

Advent harmadik vasárnapját hagyományosan Gaudete vasárnapnak nevezik. A Gaudete a latin szó, az örvendezni, és ez a vasárnap, amikor elérkezett az idő, hogy örüljünk. Személy szerint azt is fontosnak tartom, hogy ne csak a közeledő ünnepnek örüljünk és ne csak másoknak szerezzünk ezekben a napokban örömet. Hanem azon kívül, hogy tudatosan fókuszáljunk az örömök meglátására, szerezzünk magunknak is apró örömöket. Legyünk magunknak is fontosak annyira, hogy örömet szerezzünk apróságokkal magunknak. Ne csak másokat “szolgáljunk”, magunkat is.

Advent, harmadik vasárnap
örömgyertyát gyújtunk,
rózsaszínre vált a lelkünk,
nem nyomaszt a múltunk.

Közeledik a Karácsony,
öröm gyúl lelkünkben,
a szeretet és a hála
vendég életünkben.

Az Adventi várakozást
még az is fokozza,
hogy minden nap, a Karácsonyt,
még közelebb hozza.

A szeretet ünnepére
készül minden lélek.
Három gyertya lángja fénylik,
s hálatelt az ének.
(Aranyosi Ervin: Advent – harmadik gyertya)

Szeretettel: Szabó Gyöngyi valtozhass.com
gyongyibejelentkez@gmail.com

Kép: internet, pixabay