~

Spirituális elvonulás, workshop ~mi a népszerűségük titka?

Lélek-Tér Töreki/1

A spirituális elvonulás, vagy egyszerűen elvonulás jelentése a különböző vallási és filozófiai közösségekben eltérő.  Az arab khálva (arabul: الخلوة) magyar fordítása elzárkózás vagy elkülönülést jelent, innen eredeztethető ez a manapság népszerű kikapcsolódási forma.

Az ilyen jellegű elvonulások szerves részét képezik a különböző hindu, zsidó, buddhista, keresztény és szúfi közösségeknek is, azonban ma már a spirituális világ szerves részét is képezik vallásoktól függetlenül. A világvallásokhoz kapcsolódó elvonulások mellett léteznek wellness, spa, kaland, méregtelenítő, és egyéb kreatív elvonulások is. A hinduizmusban és a buddhizmusban a meditációs elvonulásokra a belátás és a koncentráció elmélyítésének bensőséges módjaként tekintenek.

Lélek-Tér Töreki/2

A spirituális elvonulások során lehetőség nyílik a befelé figyelésre, a különböző felajánlásos gyakorlatokra, imádkozásra, recitációra, meditációs gyakorlatokra, dopamine detoxra is.

Az elvonulást lehet magányban és közösségben is végezni. Egyes elvonulásokat teljes csendben végeznek, de akad olyan is amelyben főszerep jut az eszmecserének, attól függően, hogy a vendéglátó és a résztvevők hogyan értelmezik az elfogadott gyakorlatokat.
(Forrás: részben wikipedia)

Manapság egyre elterjedtebbek az ilyen, spirituális ébredést, fejlődést, digitális detoxot, pihentető, szabadidős tevékenységet szolgáló több napos, csendes “rendezvények”, melyek sok esetben kiegészítik vagy pótolják az éves “nyaralást” (“telelést”, stb).

Megfigyeléseim szerint -egyelőre- nagy százalékban a hölgyek látogatják ezeket a rendezvényeket, azonban vannak kifejezetten férfiaknak szervezett és koedukált lehetőségek is.

Az elvonulások a sokat emlegetett én-idő szerves részei, illetve a lelki gyógyulást, oldódást és fejlődést segítő, támogató lehetőségek kinek-kinek igénye szerint.

Lélek – Tér Töreki /3

A workshop eredeti jelentése: műhelymunka. Gyakorlatilag ez a szó is bekerült már a köztudatba. Ma már nem tanfolyamnak vagy továbbképzésnek, (bármilyen képzésnek) nevezik ezeket az információkat (gyakorlati és elméleti tudást) átadó néhány órás vagy akár több napos összejöveteleket, hanem workshop-nak. Korábban jellemzően munkahelyek szerveztek workshop-okat, adott -felmerülő- téma vagy probléma megoldására.

Az elmúlt években elterjedt, sokan alkalmazzuk ezt a lehetőséget, és egy-egy napba, hosszúhétvégébe, hétbe belefoglalva adott életterülettel /témával foglalkozunk. Ezért ezek az alkalmak kimagaslóan hatékonyak. Nincs elhúzva hetekre az információ átadása, nincs lemorzsolódás, nem kell többszöri alkalomra az időpontot szabaddá tenni, nem fordul elő a lelkesedés elvesztése.

Ez a tervezett, strukturált, egy előre definiált cél elérése érdekében történő csapatmunka ma már nem csak a munkahelyi problémák megoldását vagy előmenetelt szolgálják, hanem sok esetben az egyéni jól-létet és fejlődést pihenéssel összekapcsolva.

Elvonulás ajánló, mely egyben workshop is:
https://www.facebook.com/events/266632505909871?ref=newsfeed

Szeretettel:
Szabó Gyöngyi
önismereti tréner, lélekmentor
gyongyibejelentkez@gmail.com
(Szerzői és minden jog fenntartva;
Megosztható változtatás nélkül,
mindennemű egyéb felhasználása engedélyköteles)

Kép: Lélek-Tér Töreki oldal

Szöveg: részben wikipedia kiegészítve saját gondolatokkal