~

8 figyelmeztető jele, hogy túl kontrollálnak

Egészséges kapcsolat esetén egyensúlyban van az adás-kapás, érzelmi biztonság. Meghallgatják egymást, kölcsönös a bizalom.

No, de mik a jelei, ha a dominancia nincs egyensúlyban és túl kontrollálnak?

1., Elszigetelés barátoktól és a családtól. Eleinte csak finom megjegyzés, hogy már megint x.y-nal beszéltél? Vagy már megint a barátnőddel töltöd a szombat délutánt? Aztán a közeli rokonokat, barátokat próbálja befeketíteni előtted.
Ha nincs kapcsolatod a külvilággal, nincs támogatód, uralható és irányítható vagy.

2., A gondoskodás, a “normális” viselkedés, a tolerancia, a szeretet, az elfogadás feltételhez van kötve. “Ha jó “kislány” leszel, nyaraláskor ez lesz”. “Ha lefogysz, büszke leszek rád.” “Ha tudnál miről társalogni a kollégáimmal, elvinnélek a buliba”. Az üzenet: te MOST és ÍGY nem vagy elég jó.

3., Bűntudatkeltés, érzelmi zsarolás. “Ha nem hanyagoltál volna el, nem lépek félre.” “Miattad van ez is.” “Ha nem rontanád el a hangulatot, nem mennék le minden este a kocsmába.”

4., Adósság érzés keltése. “Érted tettem, az a minimum, hogy…” “Meg akarok neked mindent teremteni.” “A te kedvedért túlórázom ennyit”.

5., Kémkedés, ellenőrizgetés. Ezt nem kell magyarázni. Telefonra érkező üzenetek, email-ek ellenőrzése. “Kivel beszéltél?”

6., Féltékenység. Ami eleinte talán még legyezgeti is a hiúságunkat, csakhogy van egy határ! Vészjelzők lehetnek egyes mondatok. A túlzott féltékenység átcsaphat paranoiába és fontos, hogy bármit teszünk, nem szűnik, ugyanis nem belőlünk indul ki, nem mi indítjuk. (a kontrolláló működésében van a hiba… )

7., Folyamatos kritika. Épp olyan apróságokkal kezdődhet, mint az elszigetelés és épp annyira nehéz elcsípni. Ugyanis humorba ágyazható, évődésnek titulálható. Az egyik figyelmeztető jel, hogy mások jelenlétében a mi kontónkra történik a humorizálás.

8., Meg nem hallgatás. A saját nézőpontjait rád erőlteti, a tiedet elutasítja, érvényteleníti, lekicsinyli vagy szóhoz sem enged jutni. Közli a sajátját és mint, aki jól végezte dolgát elvonul.

Figyeljünk a jelekre, törekedjünk a kapcsolati egyensúlyra és a határok meghúzására.

Szeretettel: Szabó Gyöngyi gyongyibejelentkez@gmail.com   

Kép: internet, pixabay