~

Beszélgetés önMAGunkkal – Mit jelent a belső monológ és miért fontos?

Sokszor hangzik el a kérdés: “te meg magadban beszélsz?” Sok esetben mintegy megszégyenítésként vagy kissé számonkérőn.

Nálam sokszor hangzik el (részemről): beszéld meg önmagaddal. Vagy: megbeszéltem önmagammal. Amennyiben bármelyik megdöbbenést vált ki a beszélgetőpartneremben, már hozzá is fűzöm: mindenki beszél magában, hisz a gondolataink valójában beszélgetés. Önmagunkkal.
Megfigyelésem szerint legtöbb esetben utóbbi mondatom megkönnyebbülést okoz.

Nagyon fontos, hogy hogyan “beszélgetünk” önmagunkkal. Vagyis milyenek a gondolataink a világgal, önmagunkkal és életeseményeinkkel kapcsolatban.

Az elménkben folyamatosan áramló gondolatokra Lev Vigotszkij orosz pszichológus használta először a belső beszéd kifejezést, amelyet a nyelvelsajátítás egyik szakaszának és a gondolkodás egyik legtisztább formájának tartott. Vigotszkij szerint „[a] belső beszéd nem a külső beszéd belső aspektusa – ez önmagában egy funkció”.

Amikor önmagunkkal beszélgetünk, a szavak, gondolatok szinte cikáznak, mintegy tízszer gyorsabban járják át elménket, mint amikor egy bizonyos ütemben a szájizmok és nyelv mozgatásával kiejtjük őket. A belső beszéd esetében a beszélő és a hallgató ugyanaz a személy, és a beszéd azért is lehet ilyen gyors, mert már eleve értjük, mit akarunk mondani.

A modern epika fontos stíluseszköze; a belső beszéd ábrázolásának technikája. A szereplők ki nem mondott gondolatait, vágyait adja vissza, közvetlen énformában, egyes szám első személyben, gyakran gondolatfolyamként.

Miért is fontos odafigyelni a belső monológunkra? Mert azzal meghatározzuk a hangulatunkat és akár a tetteinket is. Valójában saját magunkat tudjuk “felhergelni” vagy lenyugtatni a belső zajlásunk által. Ezért fontos, hogy mit olvasunk, hallgatunk meg, mert azok is befolyásolják a belső párbeszédünket így a gondolkodásunkat is.

Ez az idézet inspirálta a fenti gondolatsoromat és ezt az írást:

“Figyelj oda a benső monológodra!
Minden sejt a testedben hallgatja!!!
A szavak és a gondolatok = energia.
Bízz a lelkedben.
Bízz az intuíciódban.
Annyi minden dolgozik érted!
Szó szerint olyan varázslatos módon bontakozik ki minden!
Minden a mentális síkon történik, mielőtt a fizikai síkon megnyilvánulna.
Ezért olyan fontos, hogy a gondolkodásmódod a megfelelő legyen. Hinned kell magadban, függetlenül a külső körülményektől. Erősítsd meg a látásmódodat, és legyen reményed arra, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak. Higgy még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy a dolgok nem a kedvedre alakulnak.
Ne hagyd, hogy a látszólagos történések megingassák a hitedet. Tápláld látomásod reménnyel és pozitív energiával. Mondogasd magadnak, hogy a dolgok akkor is jól fognak alakulni, ha most még nem tudod, hogyan. Pontosan azt fogod megvalósítani, amit szeretnél. Csak hinned kell benne, és türelmesnek kell lenned, ahogy a dolgok kibontakoznak.
Értsd meg, hogy a türelem bizalmat jelent. Azt jelenti, hogy hiszel abban, hogy megkapod a magot, amit elvetettél. Ne hagyd, hogy az aggodalom, a félelem és a szorongás arra késztessen, hogy kiásd, amit elvetettél, csak azért, hogy lásd, hogy növekszik-e. Ezért kell megtanulnunk tisztelni és becsülni a folyamatot, amikor elültetjük a víziónkat, és kimondjuk, amit meg akarunk nyilvánítani. Amikor a céljainkról és az álmainkról van szó, azt várjuk, hogy a dolgok megtörténjenek, mondjuk tegnap. És amikor ezek nem a kívánt időzítéssel vagy módon jelennek meg, akkor a kétségeink és korlátozó hiedelmeink lépnek a játékba.
A negatív gondolataink kúsznak felénk, és elkezdik elhomályosítani a látásunkat. El kell kezdened hinni, hogy az élet tökéletes, és az időzítés az élet legjobb barátja.
Bízzunk a folyamatban, és higgyünk a láthatatlanban.
Abban a pillanatban, amikor eldöntöd, hogy mi a célod, vagy határozott elképzelésed van arról, hogy mit szeretnél elérni, az energia elkezd átjárni téged, és elkezdődik a munka. Minden megvalósul! Az elképzelésed meg fog valósulni. Csak higgy!
Mondd magadnak:
Annyi minden működik értem!”
(Mike Harrigan)

Szerkesztette: Szabó Gyöngyi

Képek: internet, pixabay

Téma ajánló:
https://valtozhass.com/2022/11/02/a-hazassag-megszunt-de-a-szuloi-kotelezettsegek-nem-hova-tunt-apa/